Clara, de eerste neushoorn in Nederland

  • Auteur: Agnita De Ranitz
  • SKU: 9789083114583
  • Verschenen: 04-10-2022
  • Leverbaar: Direct
  • Levertijd (NL): Op werkdagen voor 18:00 uur besteld, morgen in huis
  • Druk: 1e druk
  • Productvorm: Zachte kaft
  • Taal: Nederlands
  • Uitgever: Brouwerij Uitgeverij de
  • Aantal pagina's: 281
€ 22,99

Omschrijving

Als Douwe Mout in 1740 kapitein wordt op een VOC-schip en daarmee in Bengalen arriveert, verandert zijn leven op slag als hij daar oog in oog komt te staan met een jonge neushoorn. Hij besluit het dier mee te nemen naar De Nederlanden, maar heeft geen idee wat hij zich daarmee op de hals haalt.

Bij een bevriende drukker in Leiden laat hij affiches maken om betalende bezoekers naar kermissen en jaarmarkten te trekken. Nieuwsgierigen stromen toe om het in die tijd nog onbekende dier te bewonderen. Geleerden bestuderen haar nauwkeurig en kunstenaars raken gefascineerd door elke plooi.

Al gauw blijkt dit voor Douwe een lucratieve bezigheid en neemt hij ontslag bij de VOC. Dan wordt het ook tijd om de grens over te trekken. Behalve boeren en burgers maken ook bepruikte en geparfumeerde edellieden en vorsten hun opwachting bij het monstrueuze dier. Zo reist Douwe Mout zeventien jaar lang met Clara door Europa en wordt de neushoorn een hype, een fenomeen dat je gezien moet hebben.


In het Rijksmuseum is van 30 september 2022 tot 15 januari 2023 in de Philipsvleugel een tentoonstelling te bezoeken over Clara. Met het verhaal van Clara laat deze tentoonstelling zien hoe nieuwe kennis een wereldbeeld veranderde en welke centrale rol kunst hierin speelde. Hoogtepunt is het levensgrote en ten poten uit portret uit het Staatliches Museum in Schwerin dat Jean-Baptiste Oudry in 1749 in Parijs van Clara schilderde.

De roman 'Clara, de eerste neushoorn in Nederland' van Agnita de Ranitz verschijnt ter gelegenheid van deze tentoonstelling eind september 2022
In de voetsporen van Zarafa
In de voetsporen van Zarafa

Na haar succesvolle roman ‘Kom Atir kom’ over Zarafa, de eerste giraffe in Frankrijk, die in 1827 een voetreis... € 20,99

Kom Atir kom
Kom Atir kom

‘Kom Atir kom’ is een geschiedenis uit 1827 over de legendarische voetreis van Marseille naar Parijs om de... € 20,99

Combinatiekorting: roman + reisgids samen In de voetsporen van Zarafa Kom Atir kom
Combinatiekorting: roman + reisgids samen In de voetsporen van Zarafa Kom Atir kom

Combideal: roman 'Kom Atir kom' + reisgids 'In de voetsporen van Zarafa'

'Kom Atir kom', een roman over... € 41,98