Over Winnen

Als winnen een verslaving wordt, je gedachten een gevangenis en je lichaam de prijs

  • Auteur: Hilde Houweling
  • SKU: 9789078905936
  • Verschenen: 21-11-2018
  • Leverbaar: Niet beschikbaar
  • Druk: 1e druk
  • Productvorm: Zachte kaft
  • Taal: Nederlands
  • Uitgever: Brouwerij Uitgeverij de
  • Aantal pagina's: 224
€ 10,00

Omschrijving

Hilde Houweling was een van de deelnemers aan het programma Het Voedselgevecht, dat vanaf 25 oktober 2018 in vier afleveringen werd uitgezonden op NPO3. De avond tevoren vertelde ze hierover in RTL Late Night.

In deze autobiografie wordt de lezer meegenomen in het leven van een meisje dat langzaamaan verstrikt raakt in haar eigen gedachtewereld. Ze doet fanatiek aan hockey, wil zelfs in het Nederlands elftal spelen, en heeft daar alles voor over, maar een trainer die haar misbruikt is het begin van haar ondergang. Razend knap en getuigend van zelfinzicht toont Hilde het tergend sluwe en dwingende proces van een eetstoornis. De sterke topsportster die op jonge leeftijd zelfs in Barcelona trainde is binnen een paar jaar mentaal de weg kwijt, vereenzaamd en lichamelijk gebroken. Na vele jaren van therapie en opnamen gelooft Hilde inmiddels in volledig herstel. Zij wil met dit boek troost bieden, voorkomen dat anderen dit overkomt en vooral laten zien dat er achter een eetstoornis heel andere problemen schuilgaan.

RTL Late Night
Recensie door Twan Huis

Marlijn Weerdenburg volgt in haar nieuwe programma Het Voedselgevecht zes jongeren die vechten tegen een eetstoornis. Marlijn wil vooral de kracht van deze jongeren laten zien en hun wil om te genezen. Met o.a. Hilde Houweling (22), auteur van het boek 'Over winnen.

Reformatorisch Dagblad
Recensie door Arien van Ginkel

De dood is dichtbij, vertelde mevrouw Houweling haar dochter Hilde (22) afgelopen januari. Die woog op haar dieptepunt 32 kilo.

De blonde dame die de deur van haar ouderlijk huis opentrekt, glimlacht vriendelijk. Ze staat fier rechtop en haar ogen glinsteren. Niets doet vermoeden dat ze een halfjaar geleden nog in een kliniek was opgenomen voor haar eetstoornis. En dat ze nog steeds iedere vrijdag naar een kliniek in Amsterdam afreist. Daar stapt ze op de weegschaal, vertelt ze hoe haar eetweek eruitzag en praat ze over haar trauma.

"Aan mij zie je niet dat ik ziek ben"
"Een gebroken been hebben lijkt me makkelijker", mijmert de eerstejaarsstudent social work aan hogeschool Windesheim in Zwolle terwijl ze een glas water inschenkt voor zichzelf. "Dan zien mensen dat je ziek bent. Aan mij zie je niet zo veel."

Ze neemt plaats aan de keukentafel. Haar autobiografie "Over winnen" kwam eind november uit. Het boek ligt binnen handbereik. Voor haar neus staat een schaal met chocolaatjes. En aardbeien, van marsepein. De Zwolse raakt ze niet aan. Piekert er niet over. Ze voelt niet of ze honger heeft, en het voedsel staat niet op haar eetlijst; in de ochtend een schaaltje kwark, tussen de middag drie boterhammen en in de avond een portie van wat de pot schaft. En drie tussendoortjes, een stuk fruit, koekje en twee mueslirepen. "Ik eet als een machine."

Lees verder via de link

Vriendin
Recensie door Magazine nr. 42

Is jouw dochter, net als veel meisjes tegenwoordig, ook zo obsessief bezig met gezond eten en sporten? Weet dan dat dit kan leiden tot de eetstoornis orthorexia. Hilde (21), de dochter van Ingeborg (52), kampt er al sinds haar vijftiende mee. Ingeborg: "Pas na twee jaar had ik het in de gaten."

Ingeborg: "Hilde was als tiener een ontzettende streber. Ze wilde overal de beste in zijn. Ze kon goed sporten. Hockeyde op hoog niveau. Ik zag ook wel dat ze veel voor die sport moest laten. Haar leven bestond uit trainen, naar school gaan, huiswerk maken en opnieuw trainen. Maar ik dacht: zolang zij er plezier in heeft, vinden wij het ook leuk. Dat zij zichzelf verloor in obsessief gezond eten en extreem veel sporten, hadden we heel lang niet in de gaten."

Lees verder via de link