De structuur van asfalt

Van vader op zoon. Het aangrijpende verhaal van autismespectrum in een gezin.

  • Auteur: Hans Leduc
  • ISBN: 9789078905929
  • Verschenen: 22-06-2018
  • Leverbaar: Direct
  • Levertijd (NL): Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
  • Druk: 1e druk
  • Productvorm: Zachte kaft
  • Taal: Nederlands
  • Uitgever: Brouwerij Uitgeverij de
  • Aantal pagina's: 192
€ 20,00

Omschrijving

Dit boek is een aanrader voor iedereen die meer over het verwerken van een autismespectrumstoornis diagnose wil weten, en is recht uit het hart van een vader geschreven.

DE STRUCTUUR VAN ASFALT is een aangrijpend autobiografisch verhaal over Hans, een introverte man die zich elke dag na zijn werk als succesvol projectmanager van een bank terugtrekt in de veiligheid en de schijnbare idylle van zijn gezinsleven met zijn vrouw Sarah en zijn zoon Jasper.

Wanneer Jasper ernstige leer- en contactmoeilijkheden krijgt, trekt er een schaduw over het leven van Hans en Sarah. De zoektocht naar hulp voor hun zoon brengt Hans ernstig uit evenwicht. Hij zondert zich af en verliest zich in zijn werk, en in fantasie├źn, angsten en waanbeelden. Zijn autoritten naar de hoofdstad en de vele wandelingen door de natuur bieden enerzijds rust en troost, maar ze slepen hem ook mee in een steeds dieper wordende afgrond.

Als bij Jasper een autismespectrumstoornis wordt vastgesteld en er vragen rijzen over de erfelijkheid van de stoornis, komt Hans terecht in een innerlijke rollercoaster. Is het verhaal van Jasper ook zijn eigen verhaal? En als dat zo is: hoe zou zijn leven er hebben uitgezien als zijn problemen eerder herkend en erkend waren? Als hij hulp had gekregen, zoals Jasper? En wat zijn de gevolgen van een autismespectrumdiagnose? Zullen mensen je nog wel normaal behandelen? 'De structuur van asfalt' is een zoektocht naar oorzaak en gevolg, naar vraag en antwoord. Het is de zoektocht van ouders die het beste willen voor hun zoon, van een man naar de betekenis van het verleden voor het heden, en van een gezin naar rust en veiligheid.

Het boek 'De structuur van asfalt' is geschikt voor de grote groep die graag een mooi geschreven psychologische roman leest, maar het kan ook een belangrijk verhaal zijn voor lotgenoten en andere mensen met meer dan gemiddelde interesse in de zoektocht die een dergelijke diagnose met zich meebrengt. De structuur van asfalt verdiept en verbreedt het beeld dat veel mensen hebben van autismespectrumstoornis.Tijdschrift Autisme Centraal
Recensie door Chris Lauwers, tijdschrift Autisme Centraal

'De intense en hechte band tussen de kleine Jasper en zijn vader maakt veel emoties bij de lezer los. Een autismespectrumstoornis diagnose bij je kind kan als een boemerang weerkeren maar ook verhelderend werken bij een van de ouders, die op hun beurt een pijnlijke zielenstrijd aangaan met hun eigen ervaringen. Soms halen ze het niet, maar wie wel de moed heeft om diep in zijn binnenste te durven kijken, kan herboren worden met een nieuw aanvaarde 'ik'. Dit boek is een aanrader voor iedereen die meer over het verwerken van een autismespectrumstoornis diagnose wil weten, en is recht uit het hart van een vader geschreven.'
Chris Lauwers, tijdschrift Autisme Centraal

MaartjeLuif.com
Recensie door Maartje Luif

De allereerste auteur die ik als schrijfcoach onder mijn hoede had, schreef een boek dat deze maand verscheen. Een belangrijk, inzichtelijk en mooi boek over de invloed van de diagnose autismespectrumstoornis op een vader en een zoon.

Het onhandige aan mijn vak is dat ik er moeilijk reclame voor kan maken, omdat ik een overdreven discrete schrijfcoach ben. Als de auteurs die ik begeleid iets moois maken en successen boeken, wil ik niet roepen dat ik daar de hand in had, omdat ik mijn eigen invloed niet wil overschatten, maar ook omdat ik niet wil dat ik iets van de glans afhaal door het woord schrijfcoach te laten vallen. Daarom publiceren mensen verhalen zonder dat ik er al te nadrukkelijk mee aan de haal ga, daarom boeken mijn pupillen successen zonder dat iemand weet dat ik meelas, meedacht of meeschreef. Maar als iemand me in het dankwoord uitdrukkelijk noemt, dan wil ik wel een klein stukje van het gordijn opzij trekken.

Lees verder via de link:

Prof. Dr. Dirk De Wachter, psychiater
Recensie door Prof. Dr. Dirk De Wachter, psychiater

Een authentiek verhaal waarbij de complexiteit van autisme op een genuanceerde manier wordt belicht, met oog voor het lijden, maar ook voor de bijzonderheid en het talent van deze al te menselijke verscheidenheid. Een herkenbaar pleidooi voor liefdevol blijven zoeken naar verbinding en hoop.
Prof. Dr. Dirk De Wachter, psychiater

Roelof Broekman
Recensie door Roelof Broekman

Bij Hans Leduc begint autisme eerder op een gave te lijken dan op een stoornis, zo goed is het geschreven. Een geweldig boek!
Roelof Broekman, auteur Partycrash